Jäsenesittely: Medics24, kohti kansainvälisyyttä ihmishenkiä pelastaen

​Elettiin vuotta 2013. Puhelin soi ja vaimo pyysi Tero Nymania viemään lapsen lääkäriin. Diagnoosikin oli jo valmiina, silmätulehdus. Lääkereseptiä varten lähdettiin käymään lääkärillä. Koko hommaan meni aikaa neljä tuntia, joista viisi minuuttia lääkärin vastaanotolla. Syntyi pakottava tarve korjata tilanne. ”Oulun yliopisto on tehnyt tutkimuksen jo vuonna 2004 ja sen mukaan 75% diagnooseista voidaan tehdä virtuaalisesti” Nyman kertoo. Nyman kertoi ongelman työpaikallaan ja kohta kollega keksikin ratkaisun ongelmaan. Näin syntyi ajatus virtuaalisesta lääkäriasemasta ja alkoi armoton suunnittelu- ja kehitystyö, osaajien etsiminen sekä paperityö.

Elokuussa 2015 avautui virtuaalilääkäriasema Medics24.fi -palvelu. Vaikka toiminta on vasta alkuvaiheessa, on alusta todettu erittäin toimivaksi. Virtuaalilääkäriasema palvelee lääkärinapua tarvitsevia kuten perinteinen lääkäriasema, mutta virtuaalisesti, verkkoyhteyksien ja videopuheluiden avulla. Videokonsultaatiolla voidaan välttää turhaa odotushuoneessa odottamista sekä saada apua yleisimpiin terveysongelmiin, lääkärin ohjeita ja arvio hoidon tarpeesta. Medics24:n terveydenhuollon ammattilaiset ovat tavoitettavissa ajasta ja paikasta riippumatta. Toiminnan ytimessä on asiakaslähtöisyys ja helppous. ”Me haluamme mullistaa terveydenhuollon samalla tavalla kun Netflix on mullistanut television katsomisen. Apua saadaan nopeasti, oman aikataulun mukaan, ilman turhaa liikettä” Nyman vertaa.

Yrityksen missiona onkin pelastaa ihmishenkiä. Kun apua on helposti ja nopeasti saatavissa, tarkoittaa se varhaisempaa puuttumista hoitoa vaativiin sairauksiin ja toisaalta nopeutetun hoidon myötä lyhyempiä sairastamisjaksoja. ”Me ajattelemme asian niin, että ei hoideta sairautta vaan hoidetaan terveyttä”, Nyman kiteyttää.

Yrityksen seuraavat stepit ovat palvelun kaupallistaminen, jatkokehitys ja kansainvälistyminen. Tunnusteluja kansainvälisillä kentillä on tehty ja tulevaisuus näyttää startup-yrityksen näkövinkkelistä mukavan valoisalta. ”Meillä on jo pohjalla osaava ja eteenpäin pyrkivä porukka, ja rekrytoimme koko ajan lisää muun muassa lääkäreitä ja muita terveydenhuollon ammattilaisia”, Nyman kertoo. Tavoitteena on kasvattaa yritys nopealla aikavälillä yhdeksi Euroopan suurimmista virtuaalilääkäriasemista. ”Eikä se mikään salaisuus ole, että jatkossa palvelua on tarjolla ympärivuorokauden, johon jo yrityksen nimikin viittaa”, Nyman naurahtaa.

Startup-yrityksen toimintaan mahtuu niin haasteita kun onnistumisiakin. Yksi suurimmista onnistumisen tunteista tuli, kun virtuaalilääkäriaseman tuotantoversio saatiin valmiiksi. Haasteet liittyvät starup-yrityksille tyypilliseen aiheeseen, rahoitukseen. ”Kauppakamariverkoston toiminta kiinnostaa juuri siksi, että haluan itsekin olla vaikuttamassa siihen, että tästä maasta ja maakunnasta saadaan rakennettua sellainen toimintaympäristö, joka on ketterä ja tukee kansainvälistymishalukkuutta”, Nyman kertoo.

www.medics24.fi