Jäsenesittelyssä Ficonic Solutions Oy: Liikenneturvallisuutta teknologian avulla

Ficonic Solutions Oy on nuoresta iästään huolimatta vankan osaamisen ja pitkän kokemuksen omaava ohjelmistotalo. Takana on ensimmäinen tilikausi ja Startup-yrityksen tilanne näyttää varsin hyvältä. ”Ensimmäinen tilikausi on pitänyt sisällään ylä- ja alamäkeä. Kaikesta on opittu ja tulevaisuuden ennakointi on nyt hiukan helpompaa”, yrityksen toimitusjohtaja, perustaja ja osakas Timo Salminen kertoo.

Ficonic Solutions palvelee kaiken kokoisia ja eri toimialojen yrityksiä ohjelmistoprojekteissa. Asiakasprojektien sivussa kehitetään omia tuotteita, joiden painopiste on ajoneuvopuolella. Etenkin liikenneturvallisuuden parantaminen teknologiaa hyödyntäen kuuluu yrityksen painopisteisiin.

Yrityksessä katsotaan vahvasti tulevaisuuteen. Peruutuspeiliin vilkuillaan vain sen verran, että menneistä haasteista voidaan ammentaa oppia tulevaisuuteen. ”Niukkuus pakottaa tehokkuuteen ja opettaa käyttämään resurssit oikein, mikä on erittäin hyvä asia”, analysoi Salminen. Toisaalta tahdon, uskon ja oman asenteen merkitys on konkretisoitunut käytäntöön. ”Alkuvaiheessa meillä oli jonkin verran epäonnea ja tehtiin yksi virheellinen olettamus. Uskottiin kuitenkin koko ajan omaan tekemiseen ja nyt tulokset alkaa näkymään”, Salminen summaa yrityksen alkutaivalta. Yritys onkin kasvanut nopealla tahdilla ja työllistää tällä hetkellä jo kahdeksan kovanluokan ammattilaista.

Ficonic Solutions tulevaisuuden tavoitteet ovat ihailtavan kirkkaat. ”10 miljoonaa viidessä vuodessa”, Salminen linjaa. Vaikka porukka on kansainvälinen ja yritys tähtää kansainvälisille markkinoille, lupailee Salminen, että yrityksen tukipaikkana on jatkossakin Jyväskylä, ”Jyväskylä on hyvä paikka elää ja tehdä bisnestä”. Rekrytointi on yksi tärkeimmistä ja yksi vaikeimmista osa-aluista tulevaisuuden menestymisen kannalta. Tavoitteena on työllistää 15-20 ammattilaista kohtuullisen nopealla aikataululla. ”Meillä on pieni porukka. On mahtavaa ajatella, että me voidaan tehdä mitä vaan ja kaikki on kiinni meistä itsestä. Se kuitenkin vaatii porukalta paljon, joten rekrytointien on onnistuttava. Siksikin me haluamme pitää ihmisistä niin hyvää huolta, ettei kenenkään tarvitse paremman leivän perässä lähteä muualle”, kertoo Salminen.

Tutustuminen ajoneuvoihin tarkoitettuun ohjelmistoon osoittaa, että yritys on todella ottanut asiakseen parantaa liikenneturvallisuutta. Vaikka kännykän käyttö ilman hands free -laitetta on kielletty moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettajalle, kertoo kahdeksan kymmenestä käyttävänsä matkapuhelinta toisinaan ajonaikana. 40 prosenttia kuljettajista kertoo joutuneensa vaaratilanteisiin matkapuhelimen käytön takia. Liikenneonnettomuuksien tutkintalautakuntien mukaan kännykän käyttö on mukana keskimäärin kolmessa kuolemaan johtaneessa liikenneonnettomuudessa joka vuosi. Usein esimerkiksi tekstiviestin tai sähköpostin merkkiääni saa kuljettajan huomion kiinnittymään kännykkään. Viestin lukemiseen menee vain hetki, mutta se hetki voi olla kohtalokas.

Ficonic Solutions:n kehittämä ohjelmisto kommunikoi kännykän kanssa siten, että ajoneuvon kuljettaja voi käyttää älypuhelinta irrottamatta käsiä ratista tai katsetta liikenteestä. Ohjelmistoa kehittäessä on otettu huomioon pienetkin yksityiskohdat, joilla turvallisuutta voidaan parantaa eikä loppukäyttäjää ole unohdettu. Ohjelmistosta on valmiina erittäin toimiva demo ja tuotekehitystyötä tehdään edelleen koko ajan. Kun ohjelmiston yhteistyökumppanuudet varmistuvat, on tuote valmis kuluttajamarkkinoille. Ohjelmiston hinnoittelu tulee olemaan sellainen, että voi sanoa turvallisuuden olevan edullista. On helppo uskoa, että markkinoilla on tämän tuotteen kokoinen rako.