Jukolan Juustolle hopeaa maailman arvostetuimasta juustokilpailusta

Juustomestari Markku Liias

Juustomestari Markku Liias

Jukolan Juuston artesaanicheddar nappasi arvostetussa kansainvälisessä World Cheese Awards -kilpailussa hopeaa ja omassa sarjassaan kultaa. Keski-Suomen kauppakamari onnittelee!

Juustomestari Markku Liias on niin häkeltynyt, että riemastumisen tunne ei tahdo päästä pintaan. Liiaksen mestaroima juusto on juuri rankattu maailman huipulle! Sitä ei meinaa uskoa todeksi, vaikka toki tämä ammattilainen tiesi, että käsissä on huipputuote.

”Tämä on todella iso juttu, kun saadaan suomalaista Cheddaria maailmankartalle perinteisten Cheddar-maiden joukkoon. Meidän intohimonamme on ollut aina tavoitella sitä maailman parasta ja nyt olemme jo todella lähellä sitä. Tämä on hieno asia Jukolan Juustolle ja myös koko suomalaiselle juustokulttuurille.”

Suomi ei ehkä ole ollut kovin tunnettu cheddareistaan, mutta Jukolan Juuston upean menestyksen myötä asiassa saatiin askel uuteen suuntaan.

Keski-Suomessa Joutsan Leivonmäellä toimiva Jukolan Juusto osallistui kansainväliseen, vuotuiseen World Cheese Awards -kilpailuun tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Espanjan Oviedossa järjestettyyn kisaan lähetettiin harkko Jukolan Aito Cheddar Vintage -juustoa. Kilpailusarja löytyi pitkään kypsytetyistä Cheddareista.

Kaikkiaan 45 osallistujamaan ja yli 4000 erilaisen juuston joukosta Jukolan Cheddar nappasi omassa sarjassaan voiton ja kokonaisarvostelussa juusto sai hopeaa. Jukolan Cheddarin salaisuus on taidokas käsityö ja ensiluokkainen raaka-aine: vastalypsetty oman tilan aamumaito.

”Kilpailumenestys on tärkeä meidän juustolallemme, mutta ajattelen sen tuovan positiivista viestiä myös koko suomalaiselle maaseudulle ja maataloudelle. Suomalainen puhdas ruoka on maailmalla jo tunnettu asia, mutta nyt saimme tunnustusta myös Cheddarimme kautta”, Markku Liias juttelee.

Liiaksella on yli 35 vuoden kokemus juustonvalmistuksesta, ja kokemus näkyy. Liias uskoo aitoihin raaka-aineisiin ja hötkyilemättömään työhön. Cheddarin valmistuksessa ei voi oikaista yhdessäkään työvaiheessa. Voittoisa Vintage kypsyy yli vuoden ajan ennen kuin se läpäisee juustomestarien laatuseulan. Jo ennen kisaa Jukolan Juusto on tähynnyt maailmalle artesaanijuustoillaan. Kansainvälinen huomiointi vauhdittaa maailmanvalloitusta varmasti.

”Kotimaassa artesaanijuustoja osataan jo arvostaa, ja nyt laatumme on testattu myös kansainvälisissä ammattipiireissä. Tuntuu mahtavalta ja jännittävältä”, Markku Liias sanoo.