Black Bruin Oy - komponenttitoimittajasta järjestelmätoimittajaksi

Black Bruinissa tehdään uutta uljasta kasvua. Perinteisestä metalliteollisuusyrityksestä kokonaisvaltaiseksi järjestelmätoimittajaksi kasvanut yritys on hakenut uutta strategiaa ja osin palannut juurilleen. Tuloksena on kasvua ja menestystä kansainvälisillä markkinoilla.

”New Beginning” kertoo Black Bruinin yrityshistorian 1950-luvulta nykyaikaan. Videota on kuvattu pääosin Jyskässä, Black Bruinin kotipaikalla.

Viimeisen parin vuoden aikana Black Bruinissa ovat puhaltaneet muutoksen tuulet. Vuonna 2016 silloisen Sampo Hydraulicsin omistuspohjassa tapahtui muutoksia ja yritys irtautui Sampo Rosenlew -konsernista. Myöhemmin samana vuonna yrityksen nimi vaihtui.

”Yrityksen tuotteita on jo vuodesta -85 saakka myyty tuotemerkillä Black Bruin. Jo aikoinaan konsultit olivat sanoneet, että tuotteen nimi sopisi myös yrityksen nimeksi. Niinpä Black Bruin oli ainut oikea vaihtoehto uudeksi nimeksi”, avaa Black Bruin Oy:n toimitusjohtaja Pekka Karhumäki.

Luonnollisesti nimenvaihto Sampo Hydraulicsista Black Bruinista sai aikaan myös brändin uudistamisen. Nyt yrityksellä onkin uusi, yritykselle sopiva ilme.

”Elämme uutta renessanssia. Meillä on kovat kasvunäkymät. Olemme entistä vakuuttuneempia siitä, että olemme oikealla tiellä”, jatkaa Karhumäki.

Hydraulimoottoreista kokonaisvaltaiseen palveluun

Perinteisestä hydraulimoottorivalmistuksesta Black Bruin on siirtynyt entistä enemmän kokonaisvaltaisen palvelun tarjoamiseen. Hydraulimoottorin lisäksi yritys tarjoaa ratkaisuja apuvoimansiirtoon ja niiden ohjauksia. Yritys on siirtynyt komponenttitoimittajasta järjestelmätoimittajaksi.

Apuvoimansiirtoratkaisu, jossa on mukana myös ohjausjärjestelmä, lanseerattiin marraskuussa vuoden päätapahtumassa, Agritechnica 2017 maatalousnäyttelyssä Saksassa. Näyttelyssä oli yli 450 000 kävijää ja 2800 näytteilleasettajaa.

”Messusuunnitelmamme muuttuivat viikon aikana, sillä saimme niin paljon uusia kontakteja. Oli hienoa huomata, että osastollemme tultiin matkojen takaa”, kertoo operatiivinen johtaja Seppo Koiranen.

Yrityksellä on useita kansainvälisiä yhteistyökumppanuuksia, joiden merkitystä Karhumäki korostaa. Näiden yhteistyökumppaneiden kautta Black Bruin on saanut jalansijaa maailmalla. Esimerkiksi saksalainen yhteistyökumppani BPW on akselistovalmistajana toimialansa suurimpien yritysten joukossa.

”BPW on merkittävä yhteistyökumppani, sillä sitä pidetään toimialansa Mersuna”, heittää Karhumäki.

Black Bruinin apuvoimansiirtoratkaisut mahdollistavat sen, että maanviljelijä pääsee töihin pellolle silloin kun täytyy eikä ainoastaan silloin, kun on hyvä sää.

”Kiinnostus ja kysyntä on kasvanut entisestään. Esimerkiksi lietteenlevityksen ajankohta on Euroopassa tarkasti säädelty. Vastaavasti sato pitää päästä korjaamaan oikeaan aikaan. Black Bruinin toimittamat apuvoimansiirron ratkaisut helpottavat maatalousyrittäjän arkea”.

Kansainvälistä kasvua ja kasvumahdollisuuksia

Viennin osuus yrityksen liikevaihdosta on yli 70 prosenttia, välillisesti enemmänkin. Viennin veturina on Eurooppa: tärkeitä vientialueita ovat Saksa, Baltia, Benelux-maat, Ranska ja itäinen Keski-Eurooppa. Kysyntää on erityisesti metsä- ja maataloudessa.

”Asiakkailta on tullut pyyntöjä kehittää myös maantienopeuksiin soveltuva moottori. Kasvunmahdollisuuksia siis vielä on”, tuumaa Karhumäki.

Myös Pohjois-Amerikassa on odotettavissa kasvua, ja yrityksellä on siellä useita isoja asiakkaita.
Black Bruinilla on selkeä kasvu-ura: tavoitteena on kaksinkertaistaa liikevaihto muutamassa vuodessa. Kasvunäkymiin on vaikuttanut myös yleinen suhdannetilanne ja tilauskanta onkin kasvanut kaksinkertaiseksi vuodessa.

”Taloudellinen lähtökohta on hyvä. Monet asiakkaistamme ovat vahvassa kasvussa ja tuplanneet hankintansa Black Bruinilta”, sanoo talousjohtaja Janne Mustonen.

Jyväskylässä yrityksessä työskentelee n. 90 henkilöä. Yritys työllistää myös välillisesti esimerkiksi ostamalla palvelua suunnittelutoimistoilta ja ohjelmistokehitystä ohjelmistotaloilta.

”Meillä tehdään pitkän oppimisajan vaativia töitä. Siksi olemme halunneet pitää kiinni osaajistamme. Haluamme säilyttää vähintään nykyisen määrän työpaikkoja täällä jatkossakin ja valmistaa tuotteen tehokkaasti ja kannattavasti. Tulemme jatkossakin myös ostamaan palveluita, sillä ei ole järkevää pyrkiä tekemään kaikkea itse”, sanoo Karhumäki.

Miljoonainvestointeja

Black Bruin investoi konekantaan ja tuotekehitykseen. Koneiden määrä vähenee, mutta kapasiteetti kasvaa. Tänä vuonna yritys investoi uusiin koneisiin miljoonan, lähivuosina enemmän.

”Olemme rakentamassa kasvua tukevalle pohjalle. Viimeisen vuoden aikana olemme näyttäneet, että pystymme toteuttamaan haastavat suunnitelmamme”, päättää Karhumäki.

Kuvassa Black Bruinin toimitusjohtaja Pekka Karhumäki, operatiivinen johtaja Seppo Koiranen ja talousjohtaja Janne Mustonen.


Kommentit