Kultainen Juustohöylä 2020 Jukolan Juustolle

Juustopöydän Kultainen Juustohöylä -palkinnon vastaanottajat Markku ja Pertti Liias (sivuilla) sekä Juustopöydän puheenjohtaja Seija Kurunmäki (keskellä). Valokuvaaja Tomi Salminen.

Juustopöydän Kultainen Juustohöylä -palkinnon vastaanottajat Markku ja Pertti Liias (sivuilla) sekä Juustopöydän puheenjohtaja Seija Kurunmäki (keskellä). Valokuvaaja Tomi Salminen.

Juustopöytä ry:n Kultainen Juustohöylä -palkinto on myönnetty vuonna 2020 Jukolan Juusto Oy:lle. Juustola on luonut ainutlaatuisen Aito Cheddar -tuoteperheen, jota arvostavat sekä kuluttajat että huippukokit. Vuonna 2014 perustetun yrityksen takana ovat Liiaksen veljekset, juustomestari Markku Liias ja juustolaan maidon tuottava isoveli Pertti Liias.

”Jukolan Juuston ja Aito Cheddar -tuotesarjan tarina on ainutlaatuinen. Joutsan Leivonmäellä kypsyvän juustotyypin juuret ovat 1100-luvun Englannin Somersetissä, Cheddarin kylässä. Herkullisen juuston salaisuus on ainulaatuinen raaka-aine, jota Liiaksen Pertti-veli tuottaa 300 lehmän maitotilalla. Kun aamulypsystä kerätty maito pääsee talon juustomestareiden Markku Liiaksen ja Aki Paloniemen käsittelyyn, syntyy täyteläinen ja kermainen suomalainen Cheddar-tuotesarja. Tuotteita maistamalla ymmärtää, miksi juusto on niin monille meille herkkuruokaa”, Juustopöytä ry:n puheenjohtaja Seija Kurunmäki perustelee yhdistyksen valintaa.

Vuonna 2014 toimintansa aloittanut Jukolan Juusto päätti keskittyä aitoon cheddariin, vaikka tiesi, ettei se ollut pitkän kypsymisaikansa vuoksi helpoin valinta. Perusteluna oli, etteivät Suomessa muut sitä tee. Intohimoinen työ on tuottanut hedelmää. Vuonna 2016 Jukolan Aito Cheddar sai Suomen parhaan cheddarin tittelin. Viime vuonna juustolan maidon tuottava Jukolan Maitotila sai Walter Ehrströmin kultamitalin, joka tarkoittaa 25 vuotta joka päivä tuotettua ensiluokkaista maitoa.

Markku Liias on arvostettu juustomestari, jolle yli kolmen vuosikymmenen aikana ovat tulleet tutuiksi suomalaisten juustosuosikit: edam, emmental ja sinihomejuusto.

”Aidolla tavalla valmistettujen cheddareiden maailmaan pääsin tutustumaan vuosia sitten Kanadassa Brittiläisessä Kolumbiassa, jossa artesaanijuustoloissa valmistettiin aivan huikeita cheddareita”, Jukolan Juustolan Markku Liias kertoo: ”Ne cheddarit kytivät mielessä vuosia, kunnes päätimme veljeni kanssa luoda yrityksemme korkealuokkaisen maidon ja ainutlaatuisen cheddarin ympärille”.

”Kultainen Juustohöylä -palkinto on meille erityisen tärkeä, koska se saadaan juustojen harrastajilta ja se on myös erittäin arvostettu palkinto. Tästä saamme taas uutta voimaa viedä toimintamme eteenpäin”, Markku Liias iloitsee.

Jukolan Juusto on nykyään Suomen suurin perinteisen cheddarin valmistaja. Juustolan asiakkaita ovat niin kuluttajat kuin huippuravintoloiden keittiömestarit.

Huippukokki Tommi Tuominen on ottanut Aito Cheddarin kaikkiin ravintoloihinsa:

”Käytämme Aito Cheddar-tuotteita alkuruoasta hodareihin. Hyvässä menussa juustolla on tärkeä asema. Se voi olla alkuruoka, väliruoka tai jälkiruoka. Se maistuu ja mehevöittää.”

Juustopöytä ry luovutti Jukolan Juusto Oy:lle Kultainen Juustohöylä 2020 -palkinnon Ravintola Finnjävelissä 20.10. Palkinnon vastaanotti juustomestari Markku Liias.

Kultainen Juustohöylä -palkinto on Juustopöytä ry:n tapa huomioida, kannustaa, kiittää, nostaa esille ja palkita suomalaisessa juustomaailmassa kunnostautunutta, joka on ansainnut Juustopöydän kiitoksen. Kultaista Juustohöylää on jaettu vuodesta 2010.

Juustopöytä ry kokoaa yhteen juuston ystäviä. Vuonna 1978 perustetun noin 300 jäsenen yhdistyksen tarkoituksena on luoda jäsenilleen juustoisia elämyksiä sekä lisätä suomalaisten tietoisuutta monipuolisesta ja laadukkaasta juustovalikoimasta. Juustopöytä on mukana yhteistyössä, jolla varmistetaan herkullisen juuston asema suomalaisessa ruoka- ja juomakulttuurissa. www.juustopoyta.fi @Juustopöytä #Juustopöytä


Lisätietoja:
Jukolan Juusto Oy,
www.jukolanjuusto.fi