100 tarinaa kasvusta: Jakeman

Jakeman Oy ja Mecaman Oy suunnittelee, valmistaa ja asentaa teräsrakenteet rakennusteollisuuteen ja teollisuuslaitoksiin. Lisäksi se valmistaa muun muassa betoniasemien runkoja ja betonielementtien valumuotteja sekä kunnostaa suuria ristikkonostureita. Vuonna 2019 ja 2020 toteutuneilla yritysostoilla liki 40 vuotta vanhat yritykset ovat yhdessä kasvaneet maakunnan merkittävimmäksi keskiraskaiden teräsrakenteiden valmistajaksi.

Yrityksen kasvutarina sai alkunsa, kun 2019 heinäkuussa Veli-Pekka Niemistö päätti siirtyä yritysoston kautta yrittäjäksi. Pitkä tausta vaativasta valmistavasta kansainvälisestä alihankintateollisuudesta ja ajatus siitä, että perinteisiä konepajoja voisi kehittää kaupallisesti ja prosessien osalta kohti maailmanluokan toimintaa oli jo pitkään ollut mielessä.

”Kun sopiva yritys tuli kohdalle pistettiin hanskat käteen ja aloitettiin systemaattinen liiketoiminnan kehittäminen ja kasvattaminen”, kertoo Niemistö.

Konserniin kuuluu kaksi teräsrakenteita valmistavaa konepajaa Jakeman ja Mecaman, teollisuuden asennusliiketoiminta Maintman sekä merikonttien jalkarakenteita valmistava yhtiö Confoot.

Aluksi liikevaihtoa oli reilu miljoona euroa ja henkilöstöä alle kymmenen. Niemistön ajatuksena oli heti alussa prosessien merkittävä parantaminen myynnistä hankintaan asti.

”Asiakaspalvelun parantaminen, hankintojen haltuunotto ja yleinen toiminnan kehittämiseen panostaminen johti nopeasti kasvuun. Heti vuoden päästä ostimme kilpailevan yrityksen ja tuplasimme liikevaihdon ja henkilöstömäärän. Samalla molemmat liiketoiminnat lähtivät orgaaniseen kasvuun asiakasponnisteluiden myötä. Seuraavana vuonna perustimme asennusyrityksen asiakastarpeeseen tukemaan konepajaliiketoimintaa”, Niemistö kuvailee.

Strategiaa on muovattu vuosien varrella, mutta perusajatus on kuitenkin pysynyt samana: parantaa prosesseja ja kasvaa kannattavasti. Kaikki liiketoiminnat tukevat strategian mukaisesti toisiaan ja tuovat tukijalkaa markkinoiden heilahteluihin.

Kasvun taustalla on ollut koko ajan kova usko omaan tekemiseen ja osaamiseen. Konsernin liikevaihto on yli viisinkertainen vuonna 2024, noin 7,5 miljoonaa euroa. Henkilöstömäärä on yli nelinkertainen: yritys työllistää yli 50 henkilöä Keski-Suomessa.

Kasvua haastavista ajoista huolimatta

Yrityksen kasvumatka ehti alkaa vuonna 2019 juuri ennen, kun korona yllätti. Kun 2020 keväällä korona tuli syliin, markkina ylikuumentui ja raaka-aineiden hinnat tuplaantuivat. 2023 markkina alkoi hyytymään ja vuonna 2024 yleiset talousnäkymät ovat olleet aika heikkoja. Siitä huolimatta yritys on pystynyt kasvamaan jatkuvasti.

”Strategiaa on pitänyt päivittää useamman kerran. Olemme pystyneet reagoimaan jokaiseen markkinamuutokseen erittäin hyvin, tässä voimme sanoa onnistuneemme. Tärkeä oivallus on ollut se, että luottamalla osaamiseen ja tekemällä ahkerasti työtä sekä reagoimalla nopeasti muutoksiin pärjää kyllä hienosti”, Niemistö avaa.

Suurimpina haasteina kasvun alkuvaiheessa oli henkilöstön lisääminen. Osaavaa työvoimaa ei ollut saatavilla ja prosessit eivät olleet vielä riittäviä uusien ihmisten nopeaan osaamisen lisäämiseen.

"Prosessit ja henkilöstö ovatkin olleet kasvussa koetuksella. Myyntiä olisi koko ajan ollut tarjolla enemmän kuin omaa kapasiteettia”, Niemistö lisää.

Keski-Suomessa on hyvä kasvaa

Niemistö kertoo, että Keski-Suomi on ollut hyvä sijainti yritystoiminnalle. Pääkaupunkiseudulle ei ole ollut halua tai tarvetta mennä ja Keski-Suomesta on kohtuullisen järkevää toimia ympäri Suomea.

Toiminta vaatii korkeaa osaamistasoa ja henkilöstön pysyvyys on yhtiölle tärkeää. Niemistön mukaan vaikka työvoiman saatavuus voi olla haasteellisempaa täällä niin toisaalta työvoima on pysyvämpää.

”Mielestäni kasvun ja menestyksen takana on ollut selkeä tahtotila ja strategia, jota on päivitetty ja toteutettu jatkuvasti tilanteiden mukaisesti. Lopulta ihmiset kuitenkin ovat omilla päivittäisillä teoillaan saaneet aikaan sen mitä olemme tehneet. Yrityksissämme on joka tasolla vahva tekemisen kulttuuri. Tämä kulttuuri johtaa väistämättä siihen että asioita tapahtuu. Ja kun tapahtuu oikeita asioita niin tavoitteet toteutuvat”, Niemistö kiteyttää.

Perinteisiä kumppaneita on ollut paljon markkinointitoimistoista TE-keskukseen ja raaka-ainetoimittajiin. Asiakkaat tietysti tärkeimpinä.

”Yrittäjänä kuitenkin nostaisin korkeimmalle oman ja kaikkien työntekijöidemme perheet ja muut läheiset, jotka ovat tukena työn tekemisen rinnalla. Ehkä vinkkinä antaisinkin erityisesti avainhenkilöille oman sparraavan ja motivoivan verkoston luomisen. Omasta suorituskyvystä huolehtiminen on tärkeä osa kasvua”, Niemistö päättää.

NameH-konsernin yhtiöt

Jakeman Oy ja Mecaman Oy suunnittelee, valmistaa ja asentaa teräsrakenteet rakennusteollisuuteen ja teollisuuslaitoksiin. Lisäksi se valmistaa muun muassa betoniasemien runkoja ja betonielementtien valumuotteja sekä kunnostaa suuria ristikkonostureita.

Maintman Oy perustettiin vuonna 2021 asiakastarpeeseen ja se on kasvanut myös alueen merkittäväksi teollisuusasennuksia tarjoavaksi yritykseksi. Maintmanin kasvuharppaus tehtiin vuonna 2022 toteutuneella liiketoimintakaupalla. 2024 kesäkuussa yritys osti merikonttien jalkarakenteita myyvän vientiyrityksen Oy Confoot Ltd ja samalla osan sen valmistavasta Virolaisesta tytäryhtiöstä.

Maintman Oy asentaa teollisuuden putkistoja, valmistaa ja asentaa vaativia laitteistoja sekä tekee pieniä ja suurempia teollisuusasennuksia ympäri Suomea ja myös ulkomailla. Maintman Oy työllistää yhdeksän henkilöä.

Oy Confoot Ltd valmistaa ja myy merikonttien jalkarakenteita. Suurlujuusteräksestä valmistetut käsin käsiteltävät merikontin jalat ratkaisevat kustannustehokkaasti konttien jättämisen raskaan kuljetuskaluston kyydistä. Confootin tuotteita myydään pääasiassa Suomen ulkopuolelle. Yhtiö työllistää tällä hetkellä neljä henkilöä.


100 tarinaa kasvusta -sisältösarja

Keski-Suomen kauppakamarin Kasvu- ja kansainvälistymisvaliokunta on käynnistänyt 100 tarinaa -sisältösarjan, johon kutsumme yrityksenne mukaan. Haluaisitteko jakaa kasvutarinanne ja saada maksutonta näkyvyyttä Keski-Suomen kauppakamarin kanavissa? Kerro yrityksesi kasvutarina tai vinkkaa kyselystä yritykselle, jonka tarina ansaitsee tulla kuulluksi. Deadline on 15.10.2024.