Hiilirajamekanismi (CBAM) tuo maahantuojille merkittäviä muutoksia

Hiilirajamekanismi (Carbon Border Adjustment Mechanism, CBAM) on EU:n uusi väline ehkäistä hiilivuotoa eli päästöjen ohjautumista EU:n ulkopuolelle. Mekanismia sovelletaan EU:n ulkopuolelta EU:hun tuotaviin niin sanottuihin CBAM-tavaroihin. CBAM-tavaroita ovat esimerkiksi tietyt rauta- ja terästuotteet, lannoitteet, alumiini- ja sementtituotteet sekä vety ja sähkö.

Mekanismin tavoitteena on, että EU-tuontitavaroiden hinnat heijastaisivat nykyistä paremmin niiden hiilisisältöä. Samalla halutaan kannustaa kolmansia maita, ulkomaisia valmistajia ja EU-alueen tuojia vähentämään päästöjään.

Hiilirajamekanismi otetaan käyttöön siirtymäajalla 1.10.2023 alkaen. Katso tarkemmat ohjeet maahantuojan aikataulusta tältä sivulta.

Keitä uudet velvoitteet koskevat?

Velvoitteet koskevat kaikkia, jotka tuovat maahan CBAM-tavaroita.

Maahantuonti tarkoittaa mitä tahansa tuontia EU:n ulkopuolelta EU:hun, myös esimerkiksi netistä tilattujen tavaroiden ja lahjatavaroiden tuontia.

Maahantuojan on raportoitava CBAM-tavaroiden päästöistä komissiolle. Katso ohjeet raportointivelvollisuuteen siirtymäaikana 1.10.2023 - 31.12.2025: