Keski-Suomen kauppakamarin
joulukuun uutiskirje 13.12.


Tuore toimitusjohtajamme Ari Hiltunen lähettää videoterveiset kaikille jäsenillemme! Katso video tästä tai klikkaa kuvaa.


Liikenneselvitys: Tieverkon rapautuminen uhkaa miljardien eurojen kuljetuksia – VT 4 elinkeinoelämän kuljetusten merkittävin runkoväylä

Juuri laadittu liikenneselvitys paljastaa tieverkolla liikkuvat raaka-aine- ja tavaravirrat sekä keskeisten toimialojen eniten käyttämät väylät. Tieverkko mahdollistaa miljardien vientitulot. Siksi korjausvelka on saatava kuriin kuljetuksille kriittisillä väylillä, joista merkittävin on VT4. Vaikka Kirri-Tikkakoski-moottoritien rakentamiselle myönnettiin rahoitus, on Valtatie 4:llä toinen selkeä elinkeinoelämän kuljetuksia haittaava pullonkaula Jyväskylän Vaajakosken kohdalla.

”Niukkoja liikenteen määrärahoja pitää käyttää aikaisempaa tehokkaammin siellä, missä elinkeinoelämän raaka-aineet ja tuotteet eniten liikkuvat. Selvityksestä ilmenee, että VT4 on merkittävin elinkeinoelämän kuljetusten väylä”, painottaa Keski-Suomen kauppakamarin toimitusjohtaja Ari Hiltunen.


Ammattityövoiman puute on yhä useammin yritysten kasvun este

Suomessa on tällä hetkellä 100 000 avointa työpaikkaa. Samaan aikaan työttömyyden määrä on korkea, ja työttömyys on laskenut vain niukasti. Tämä viestii työmarkkinoiden yhteensopivuus- eli kohtaanto-ongelmasta. Ratkaisuissa korostuivat muun muassa ennakointi ja yhteistyö eri toimijoiden välillä. Kasvupalvelu-uudistus tuo muutoksia työnvälityspalveluihin.

Keskisuomalaiset yritykset haluavat töihin yhteistyökykyisen ja vuorovaikutustaitoisen moniosaajan

Keski-Suomen kauppakamari on osaltaan lähtenyt selvittämään ratkaisuja osaavan työvoiman saatavuuden parantamiseen Keski-Suomen yrityslähtöinen osaamisekosysteemi -selvityksen avulla. Selvityksessä kartoitetaan yritysten osaamisen kehittämisen tarpeita ja toiveita syvällisemmin mm. haastatteluiden ja workshoppien avulla ja pyritään löytämään parhaat keinot lisätä osaamista nopealla aikataulla.

Keskisuomalaiset yritykset haluavat töihin yhteistyökykyisen ja vuorovaikutustaitoisen moniosaajan, ilmenee käynnissä olevan selvityksen tuloksista.


Palkinnon vastaanotti Digitalisaatio ja uusi liiketoiminta -valiokunnan puheenjohtaja Kari Aho. Palkinnon jakoi Juniorikillan Katariina Vuorela.

Vuoden aktiivisin valiokunta on Digitalisaatio ja uusi liiketoiminta -valiokunta

Vuotuisen aktiivisimman valiokunnan palkinnon sai tänä vuonna Keski-Suomen kauppakamarin syyskokouksessa Digitalisaatio ja uusi liiketoiminta -valiokunta. Valiokunta on muun muassa aktiivisesti edistänyt Keski-Suomen asemaa tulevien hävittäjähankintojen osalta.

”Digitalisaatio ja uusi liiketoiminta -valiokunta on vuoden aikana omaksunut hyvin roolinsa digitalisaation ja liiketoiminnan edistäjänä ja edelläkävijänä. Valiokunta on menestyksekkäästi edistänyt Keski-Suomen asemaa mm. kansainvälisesti tulevien hävittäjähankintojen osalta sekä edistänyt yritysten välistä yhteistyötä”, perustelee Juniorikillan puheenjohtaja Jani Lehtinen valintaa.


Nykyinen puheenjohtajisto jatkaa kauppakamarin johdossa

Keski-Suomen kauppakamarin syyskokouksessa päätettiin, että nykyinen puheenjohtajisto jatkaa ensi vuonna Keski-Suomen kauppakamarin johdossa. Syyskokouksessa vahvistettiin myös Keskuskauppakamarin valtuuskunnan kokoonpano Keski-Suomen osalta ja Keski-Suomen kauppakamarin valtuuskunnan jäsenet.

Puheenjohtajisto
Puheenjohtaja Jari Rautjärvi, Valtra

  1. varapuheenjohtaja Jari Elonen, Elonen

  2. varapuheenjohtaja Antti Määttä, Osuuskauppa Keskimaa

  3. varapuheenjohtaja Timo Koivisto, Jyväskylän kaupunki

Edustajat Keskuskauppakamarin valtuuskuntaan 2018
Jari Elonen
Timo Koivisto
Tiina Mäntyharju
Antti Määttä
Jari Rautjärvi
Sari Kautto

Valtuuskunnan kokoonpano: valtuuskunta2018.pdf


Hyödynnä kauppasopimuksien etuja

Kaiken kaikkiaan Suomella on EU:n kautta käytössään 60 vapaakauppasopimusta, jotka EU on solminut 60 EU:n ulkopuolisen maan kanssa. Sopimusten sisällöt eivät ole samanlaisia. Lisätietoja: EU:n komission kauppapääosasto: maat ja alueet, joiden kanssa sopimukset

Kauppasopimukset tuovat suomalaisille yrityksille säästöjä ja kasvumahdollisuuksia. Alennukset eivät kuitenkaan tule automaattisesti, vaan edellyttää selvityksen tuotteen alkuperämaasta.

Tullinalennusten hyödyntämiseksi tuotteen on täytettävä kolme ehtoa: 1. Se kuuluu EU:n kauppasopimuksen piiriin. 2. Se on valmistettu EU:ssa tai sopimuskumppanimaassa. 3. Siitä on tehty alkuperäilmoitus.

Alkuperäilmoitus liitetään lähetysasiakirjoihin, jolloin vastaanottajamaan viranomaiset tietävät, että tuotteille haetaan EU:n kauppasopimuksen mukaista tullietuutta. Konkreettista tietoa alkuperäsäännöistä ja niiden noudattamisesta: TullineuvontaTervetuloa starttaamaan vuosi 2018 JYP Johtaja-aamiaiselle!

9.1.2018 klo 8.00-10.00 Ravintola Hurrikaani

JYP ja Keski-Suomen kauppakamari ovat toteuttaneet yhteispeliä kuluneen kiekkovuoden aikana ja me haluamme toivottaa Teidät jäsenyrityksemme tervetulleeksi Johtaja-aamiaiselle heti alkuvuodesta tiistaina 9.1.2018 klo 8.00-10.00 Ravintola Hurrikaaniin Jäähallille.

Aamupalan ja verkostoitumisen ohella ohjelmassa on JYP-kuulumisia sekä sytyke oman joukkueen valmentamisesta urheilu- ja työelämässä. Tule starttaamaan uusi vuosi innostavalla aamiaisella ja kuulemaan mm. salainen resepti, miten palaverista saadaan tehokkaita.

Tilaisuus on maksuton. Tervetuloa!


Uudet jäsenet - tervetuloa vaikuttavaan verkostoon!Kevään koulutuksia #kamarikouluttaa

Tammikuu

24.1. JYP valmennus 3 : Huippujoukkueen markkinointiopit

Helmikuu

6.2. Hyväksytty Hallituksen Jäsen HHJ-kurssi starttaa, 1. ryhmä
8.2. Johtajalounas, talouskatsaus, isäntänä Säästöpankki
13.-14.2. HHJ Puheenjohtaja -kurssi
Tietosuoja tietoiskut Relatorin kanssa, 3 kpl
22.2. Vuorovaikutus, mentorointi -koulutus Trigenda

Maaliskuu

7.3.2018 JYP valmennus 4 : Johtajan identiteetti
Sisäinen laskenta 1, Sanna Järvilehto

Huhtikuu
Johtajaklubi 2. starttaa
Systeeminen ajattelu, Esa Saarinen

Toukokuu

3.5. Hyväksytty Hallituksen Jäsen HHJ -kurssi starttaa, 2. ryhmä
Sisäinen laskenta 2, Sanna Järvilehto


Kevään maksuttomia tilaisuuksia

Tammikuu

9.1.2018 JYP-Johtaja-aamiainen

Helmikuu

8.2.2018 Johtajalounas ja talouskatsaus, isäntänä Säästöpankki


Kuva: Tommaso Fornoni

Keski-Suomi laajentaa kansainvälistä matkailuyhteistyötä

Keski-Suomessa matkailun kehittäminen on hyvässä nosteessa. Matkailu on nostettu mukaan Keski-Suomen maakuntaohjelmaan 2018-21 muiden kehittämiskärkien rinnalle. Yhteistyö Keski-Suomen matkailutoimijoiden kanssa on ollut tiivistä jo vuosia. Nyt kansainvälisen matkailun osalta yhteistyötä laajennetaan myös maakunnan ulkopuolelle. Stopover Keski-Suomi -hanketta jatkava Lakeland -hanke toteuttaa kansainvälistä matkailumarkkinointia ja myyntiä yhteistyössä Visit Finlandin, Visit Lahden, Visit Tampereen ja Hämeen kanssa. Yhteistyön tavoitteena on edistää niin sanotun läntisen Järvi-Suomen tunnettuutta kansainvälisesti sekä nostaa West Lakeland matkailualueeksi Lapin ja Helsingin seudun rinnalle. Kohdemaina hankkeessa ovat Japani ja saksankielinen Eurooppa. Tällä hetkellä Lakeland-hankkeessa on mukana 29 yritystä ja 7 kunta- tai muun alan toimijaa.
Lisätietoja: Päivi Heikkala, paivi.heikkala@visitcentralfinland.com