Tammikuun uutiskirje 18.1.2018


Hyvää alkanutta vuotta kaikille jäsenillemme!


Kauppakamarin jäsenille on avattu tietosuojavalmennus-sivusto

Kauppakamarin jäsenille on avattu uusi tietosuojavalmennus-sivusto, jonka valmennuskokonaisuus koostuu tietosuoja-aiheeseen liittyvistä koulutuksista, uutiskirjeistä, infotilaisuuksista, asiantuntijayhteistyökumppaneista, tietosuojadokumentoinnin työkalusta sekä webinaareista. Liittyminen valmennukseen on kauppakamarin jäsenille maksutonta eikä sido mihinkään. Valmennus sisältää myös joitakin maksullisia osioita, joita voi valita halutessaan. Keski-Suomessa neuvontaa tietosuoja-asioissa antavat Tikkasec Oy, Asianajotoimisto Pro Juridica Oy, KMPG Oy Ab, Relator Oy ja WinLaw – Asianajotoimisto Järvinen & Co Oy.


Verotuksen muutoksia vuodelle 2018

Uusi vuosi tuo muutoksia verotukseen liittyviin asioihin. Muun muassa varainsiirtovero poistuu eräissä yritysmuodon muutoksissa, maahantuonnin arvonlisäverotus siirtyy verohallinnolle, yritysten verotusmenettely uudistuu, yhteisöjen ja yhteisetuuksien ennakonkanto muuttuu sekä työnantajan korvaamien koulutuskustannusten verovapaus laajenee. Myös Taksien autoverotus muuttuu ja tilapäisen työmatkan määräaika pitenee.


Keski-Suomen talouskasvu jatkui hyvänä heinä-syyskuussa 2017

Vuoden 2017 heinä-syyskuussa yritysten yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi Keski-Suomessa 5,3 %, Jyväskylän seudulla 5,7 % ja koko maassa 6,0 % edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna, selviää tuoreimmasta Keski-Suomen Aikajanasta. Myös yritysten henkilöstömäärät ovat kasvusuunnassa. Vuonna 2016 keskisuomalaisten yritysten henkilöstömäärä kasvoi 1,7 % ja vuoden 2017 heinä-syyskuussa 1,8 %. Työllisyystilanne on parantunut selvästi. Työttömien määrä aleni elokuussa vuodentakaiseen 21 % ja samaan aikaan myös pitkäaikaistyöttömien määrä on kääntynyt jyrkkään laskuun.

Lue lisää

#kasvunmaakunta-ajatushautomolle AIKO-rahoitus

Keski-Suomen liitto myönsi Keski-Suomen kauppakamarin ja Keski-Suomen Yrittäjien kokoonpanemalle #kasvunmaakunta-ajatushautomolle rahoituksen. Rahoitus myönnettiin vuodelle 2018. Ajatushautomon taustalla on se, että kasvun maakunnan yritysten menestys ja verotulot halutaan turvata suhdanteen jälkeenkin ja varmistaa koko maakunnan elinvoima. Keski-Suomi on kovassa kasvussa nyt, mutta on syytä katsoa pidemmälle tulevaisuuteen. Hankkeessa järjestetään korkeatasoisesti fasilitoituja ajatushautomopäiviä teemoitellusti ympäri maakuntaa.​​​​​​​

Lue lisää


#kamarikouluttaa: HHj Puheenjohtaja -kurssi

Puheenjohtajalla pitää olla kyky kehittää omaa ja hallituksen jäsenten hallitustyöskentelyn osaamista. Toimiva hallitus on osakeyhtiön voimavara ja suunnannäyttäjä. Pk-yrityksen hallituksen puheenjohtajakurssilla käsitellään hallituksen johtamista ja ryhmädynamiikkaa. Kurssilla luodaan perusta pk-yritysten hallituksen puheenjohtajan käytännön työlle: hallituksen ydintehtävät ja tehokkuudet, yrityksen strategia sekä päätöksenteko- ja johtamisjärjestelmä, kokouksen johtaminen ja työjärjestys, liiketoiminnan kehittäminen ja toimitusjohtajan katsaus, hallituksen ja puheenjohtajan vuorovaikutussuhteet sekä hallituksen puheenjohtajan tehtävät ja vastuut. Kurssi sopii sekä hallitusten puheenjohtajille että puheenjohtajaksi aikoville.

Katso video, jossa Saarimäki Consulting Oy:n yrittäjäneuvos Kyösti Saarimäki kertoo ajatuksiaan HHJ Puheenjohtaja -kurssista.


Jyväskylän lentomatkustajamäärät kasvussa

Jyväskylän lentoaseman matkustajamäärät kasvoivat edellisvuodesta 8,8 prosenttia. Operaatiomääriltään Jyväskylä oli Tampere-Pirkkalan jälkeen verkoston toiseksi vilkkain 23 500 operaatiolla.

Lue lisää

Miten rajapintojen avaamisvelvoite vaikuttaa henkilökuljetusalan yrityksiin?

Vuosi 2018 tuo suuria muutoksia kuljetusten parissa toimiville yrityksille. Yksi muutoksista on tiedon avaamisvelvoite, joka tuli voimaan vuoden alussa. Henkilökuljetustoimijoiden kuten taksi- ja joukkoliikenneyrittäjien pitää tietää, mitä liikennepalvelulakiin sisältyvä velvoite heiltä edellyttää ja miten tilanteessa pitää toimia. Seuraavat vastaukset on laadittu erityisesti niille yrityksille, jotka eivät vielä ole avanneet liikennepalvelulain edellyttämiä tietoja ja tiedon rajapintoja.
​​​​​​​

Lue lisää


Lakeland-hanke jatkaa Stopover Keski-Suomi -hankkeen kansainvälistä matkailua

Kaksivuotinen Stopover Keski-Suomi matkailuhanke päättyi joulukuussa 2017. Hankkeen aikana Keski-Suomessa vieraili 11 matkanjärjestäjäryhmää (noin 50 henkilöä) sekä 10 media/bloggariryhmää Keski-Euroopasta ja Aasiasta. Myyntimatkoilla käytiin 9 maassa ja matkanjärjestäjäkontakteja näistä kertyi yli 400 kpl. Aktiviinen matkanjärjestäjätyö on poikinut myös hankkeessa mukana olleille yrityksille useita sopimuksia ja Keski-Suomi on vuonna 2018 esillä muutaman sveitsiläisten, saksalaisten, japanilaisten ja taiwanilaisten matkanjärjestäjän ohjelmissa.

Kansainvälinen matkailutyö jatkuu Lakeland-hankkeen myötä, joka toteutetaan yhteistyössä Visit Finlandin, Lahti Regionin, Visit Tampereen ja Hämeen kanssa. Kohdemaina ovat saksankielinen Eurooppa ja Japani. Hankkeessa on tällä hetkellä mukana 30 yritystä, 6 kuntaa sekä JAMK.

Olemme yhteistyössä Visit Tampereen, Lahden ja Jyväskylän kanssa esillä myös Matka 2018 -messuilla teemalla Western Lakeland.

Lisätietoja:
Päivi Heikkala,
projektipäällikkö Visit Central Finland,
p. 050 304 8467
paivi.heikkala@visitcentralfinland.com


Jyväskylän kaupungin yrityspalvelusetelin infotilaisuus yrityksille 26.1.

Aika: 26.1.2018 klo 8.30-10.00
Paikka: Innova 1, ravintola Fiilu

Tervetuloa yritysten aamukahvitilaisuuteen kuulemaan tietoa yrityspalvelusetelistä, setelin hakemisesta ja siitä, mitä palveluja yrityspalvelusetelillä voi hankkia!

Yrityspalvelusetelillä kannustetaan kasvuhakuisia yrityksiä hyödyntämään erilaisia asiantuntijapalveluita ja kehittämään toimintaansa systemaattisemmin.
Yrityspalveluseteli on Jyväskylän kaupungin tarjoama palvelu jyväskyläläisille yrityksille ja yrittäjille, joiden yritys tai toimipaikka sijaitsee Jyväskylän kaupungin alueella.

Lue lisääUudet jäsenet - tervetuloa vaikuttavaan verkostoon!


Uusi jäsen: Rotia PRKL Oy tuo rotia markkinointiin

Rotia PRKL Oy on yksinkertainen, suoraselkäinen ja -sanainen markkinointiviestintätoimisto, joka keskittyy tekemiseen, kehittämiseen, ihmisiin ja ideaan. Tämän yrityksen ei kuulla puhuttavan ammattikieltä, vaan töitä tehdään jalat maassa ja asiakas ymmärtää mistä puhutaan.
”Tämän kokoisia ja puhtaasti PK-yrityssektorille tähtääviä toimistoja ei Keski-Suomen alueella juurikaan ole. Yksin puurtajia löytyy, mutta muiden markkinointitoimistojen koko on kasvanut niin isoiksi, että he painivat isommassa sarjassa. Me haluamme nimenomaan olla se PK-yrittäjän toimisto”, avaa Rami Lepistö yritysideaa.

”Yrityksemme nimi on herättänyt valtavasti kysymyksiä. Rotia on kuria ja nuhdetta, se on käyttäytymistä. Alunperin se on tarkoittanut vipuvarren alle laitettavaa tukipönkkää. Me voimme olla se vipuvarsi ja tuki meidän asiakasyritykselle. Ja me haluamme tuoda rotia markkinointiin”, selventää Rami.


Koulutukset #kamarikouluttaa

Tammikuu

24.1. klo 12-16 JYP – Huippujoukkueen markkinointiopit
Ilmoittaudu

29.1. klo 14-15.30 Hallitse isot aineistot Excelillä -verkkokoulutus
Ilmoittaudu

31.1. klo 8.30-16 Excel henkilöstöhallinnon työkaluna
Ilmoittaudu

Helmikuu

6.2.-24.5. ”Johtamisen arki ja käytännöt” -valmennus
Ilmoittaudu

8.2. klo 8.30-10 Tietosuoja-tietoisku: Suostumukset ja henkilötietojen käyttötarkoitussidonnaisuus
Ilmoittaudu

9.2. klo 8.30-16 Lounge treenit: Kansainvälinen työskentely – verotus, sosiaaliturva ja työluvat
Ilmoittaudu

13.-14.2. HHj Puheenjohtaja-kurssi
Ilmoittaudu

22.2. klo 8.30-12.30 Työkaluja mentorointiin ja valmennukseen työyhteisöissä
Ilmoittaudu

26.2. klo 14-15.30 Raportoi Excelin Pivotilla ja PowerPivotilla
Ilmoittaudu

Maksuttomat tilaisuudet

Maaliskuu

13.3. klo 8.30-10.30 Kauppakamariaamu - Brändin ylläpidon haasteet muuttuvassa maailmassa

Ilmoittaudu


Haluatko näkyä Keski-Suomen kauppakamarin lehdessä?

Lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa ja kunkin painosmäärä on 1000kpl. Lehti postitetaan suoraan keskisuomalaisille jäsenyrityksille, luottamushenkilöille ja sidosryhmille. Koko sivun ilmoituspaikan hinta kaikissa neljässä lehdessä on 2000€ alv 0% / vuosi ja puolen sivun ilmoituspaikka 1200€ alv 0 % / vuosi. Keski-Suomen kauppakamarin lehti on luotettu ja luettu lehti yrityksissä. Lataa mediakortti

Ilmoituspaikan varaamiseksi ota yhteyttä Viivi Sakkaraan, viivi.sakkara@kauppakamari.fi tai puh. 050 439 6170