Älykäs valaistuksenohjaus lisää viihtyvyyttä ja säästää kukkaroa, vaivaa ja luontoa

Oletko koskaan miettinyt, miten katuvalot syttyvät hiljalleen, kun ilta hämärtyy, ja himmenevät, kun aamu valkenee? Sen taustalla on useimmiten ohjausratkaisuihin erikoistunut keskisuomalainen yritys C2 Smartlight, joka on toteuttanut älykästä valaistusta kuntien ja kaupunkien tarpeisiin kunnioitettavat 15 vuotta.

Petri Laitinen. Kuva: Viivi Sakkara

Liikeidea ulkovalaistuksen ohjauspalvelusta syntyi, kun Petri Laitinen huomasi, että Rovaniemen kaupungin katuvalaistuksen ohjausratkaisu oli häviämässä.

”Paikallinen energialaitos etsi ratkaisua, ja kun valmista tuotetta ei löytynyt markkinoilta, keksin, että tässähän voisi olla mahdollisuus yritystoiminnalle”, avaa viidentoista vuoden takaisia tapahtumia C2 Smartlightin perustaja Petri Laitinen.

Kartoituksen edetessä pian selvisi, että sama ongelma on muillakin kaupungeilla. Yritys syntyi oikeaan tarpeeseen.

Alkuvaiheessa yhtiöllä oli ulkopuolinen rautatoimittaja, mutta yli 10 vuotta sitten yritys siirtyi käyttämään omia tuotteita. Kaikki valaistuksen ohjaustuotteet ovat siis C2 Smartlightin itse kehittämiä ja toimittamia tuotteita, jotka suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa.

Asiakaskunta lähti kasvamaan ensin Rovaniemeltä ja kotikunnasta Uuraisilta, jossa yritys on kirjoilla. Uuraisen kunta onkin ollut tärkeässä roolissa tuotteiden kehittämisessä.

”Olemme testanneet kaikkia järjestelmiä hyvässä yhteistyössä Uuraisten kunnan kanssa. Kun saimme kotikuntamme asiakkaaksi, muutkin uskalsivat lähteä mukaan. Asiakaskunta laajeni myynnin myötä ja nyt yhtiön asiakkaana on jo yli 160 kuntaa, joiden ulkovalaistus ohjataan ratkaisuillamme”, avaa Laitinen.

Oikea valaistusteho saadaan älykkäällä ohjauksella

Yritystoiminta lähti liikkeelle älykkäästä katuvalaistuksen ohjauksesta: C2 SmartLightin tuotteilla valaistus saadaan säädettyä optimaaliseksi kulloisenkin valaistustarpeen mukaan. Katu- ja tievalaistuksen automaattisessa säädössä hyödynnetään erilaisia sensoreita, kuten lumentunnistusantureita himmentämään valaistusta valkoisen maan aikaan tai liikennemäärän laskentaa lisäämään valaistusta ruuhka-aikana.

Ajansaatossa on myös huomattu, että älykästä valaistuksenohjausta tarvitaan katujen lisäksi muuallakin.

”Kaupungeissa on puistoja, pihoja, urheilukenttiä, satamia, suojateitä, erilaisia alueita – joilla kaikilla älykkäällä valaistuksenohjauksella saadaan hyötyjä”, kertoo Laitinen.

Ohjauksella saadaan säästöjä kolmessa asiassa. Energiansäästöä saadaan, kun valot saadaan palamaan oikeaan aikaan, oikeassa paikassa ja oikealla teholla. Säästöjä saadaan lisäksi huoltokustannuksissa etähallinnalla sekä automatisoimalla valaistuksen säätö ja vianseuranta. Älykäs valaistuksenohjaus säästää myös luontoa, kun valosaaste vähenee.

”Valon määrällä on tutkitusti vaikutusta myös ihmisten terveyteen ja vireystilaan”, kertoo Laitinen.

Liiketoiminta on kasvanut tasaisesti, ja yrityksen liikevaihto on 2,5 miljoonaa euroa. Yritys työllistää 14 henkilöä. Yhtiön asiakkaana on valtaosa Suomen kunnista ja asiakkaita on myös muissa pohjoismaissa. Jo kaksi kolmasosaa suomalaisista asuu alueilla, joiden ulkovalaistusta ohjataan C2:den ratkaisuilla.

Myös pk-sektori on heräämässä älykkään valaistuksenohjauksen hyödyistä. Esimerkiksi teollisuusalueilla on havahduttu siihen, että aluevalaistus voi himmentyä ja kirkastua sen mukaan, että liikkuuko siellä joku. Valojen ei tarvitse palaa täydellä teholla koko ajan, jos valoa ei tarvita. Valot toimivat itsenäisesti eli kylkiäisenä ei tule uutta ylläpidettävää järjestelmää, mutta asiakkaan niin halutessa, teollisuusalueen valaistus voidaan ottaa etävalvontaan. C2 SmartLight voi vastata valaistuksen isännöinnistä seuraten etäyhteydellä valaistuksen toimivuutta ja hoidattaa huollot sekä korjaukset asiakkaan puolesta.

”Valaistus saadaan automaattisesti säätymään luonnon valon määrän mukaan. Esimerkiksi lumentunnistusanturi tunnistaa valkoisen maan ja säätää valon määrän sopivaksi. Enää valojen ei tarvitse palaa täydellä teholla makuuhuoneen ikkunan alla ja häiritä yöunia. Pihavalaistusta voidaan säätää siten, että alueella on tunnelmavalaistus, kun kukaan ei siellä liiku ja ulkovalaistus kirkastuu, kun liikettä havaitaan. Tämä lisää viihtyvyyttä ja parantaa turvallisuutta”, Laitinen kuvailee.


Artikkeli on julkaistu alun perin Keski-Suomen kauppakamarin 90-vuotisjuhlajulkaisussa. Katso koko julkaisu