Rohkeus ja avoimuus valttikortteja ulkomaalaisten osaajien rekrytoinnissa

Pula osaavasta työvoimasta on piinannut Suomea viime vuodet. Vitsaukseksi asti kehkeytynyt tilanne on näkynyt myös monessa keskisuomalaisessa yrityksessä. Metalliteollisuuden järjestelmätoimittaja HT Laser on selättänyt kasvun esteet rekrytoimalla osaajia myös ulkomailta, ja nyt esimerkiksi yrityksen Keuruun tehtaasta on muodostunut monikielinen ja rikas työyhteisö.

Keuruulta saa nyt myös 3D-metallitulosteita. Suomen tehokkaimman jauhepetimenetelmällä toimivan metallitulostimen edessä HT Laserin varatoimitusjohtaja Markus Lehti (oik.) ja koneistaja Decho Chakarov. Kuva: Hanna Palosaari, Pelismo Oy.

HT LASER on toiminut edelläkävijänä teollisessa alihankinnassa lähes 30 vuoden ajan. Yrityksen kasvu on kuitenkin ollut koko ajan riippuvainen osaavasta työvoimasta.

”Ei liene salaisuus, että metallialan opiskelijamäärät ovat laskeneet merkittävästi viimeisen 10−15 vuoden aikana. Reilut kaksi vuotta sitten myös isojen konepajojen tilauskannat kasvoivat voimakkaasti, mikä vaikutti meihin alihankkijana. Osaajia ei yksinkertaisesti ollut tarjolla riittävästi”, HT Laserin varatoimitusjohtaja ja Keuruun yksikön päällikkö Markus Lehti kertoo.

Rohkeus palkata myös kansainvälistä työvoimaa on auttanut kiperässä tilanteessa, ja se on vaatinut ponnisteluja niin johdolta kuin HR-puoleltakin. Vuosi 2017 oli rajuimman kasvun aikaa, ja tuolloin Keuruun tehtaalle rekrytoitiin reilut 60 työntekijää. Kaikkiaan viimeisen kahden vuoden aikana yrityksen seitsemään tehtaaseen on saatu yli 100 osaajaa.

”Tällä hetkellä Keuruun tehtaallamme työskentelee kymmenkunnan eri kansallisuuden edustajia. Valtaosa heistä on tullut EU:n alueelta ja Venäjältä”, Lehti sanoo.

AIVAN UUTTA ulkomaalaisten osaajien rekrytointi ei kuitenkaan ole ollut HT Laserille, sillä ensimmäiset ulkomaalaiset työntekijät tulivat yritykseen Venäjältä jo 10 vuotta sitten. Vuosien varrella he ovat kotoutuneet Keuruulle, ja heistä on tullut keuruulaisia siinä missä alkuperäisistäkin asukkaista.

”Venäläiset työntekijät ovat olleet tärkeässä roolissa kotouttamisessa, sillä heillä on suomi−venäjä-osaamista. Toisaalta muualta tulevat henkilöt osaavat hyvin englantia, joten perehdyttämisessä ei ole ollut ongelmia”, Lehti korostaa.

Kokonaisvaltainen kotoutuminen on monen tekijän summa, ja siihen HT Laser on panostanut erityisesti. Lehti uskoo, että yrityksen omatoiminen rekrytointi ja kotouttamistoimet ovat kantaneet hedelmää heti ulkomaalaisten työntekijöiden ensimmäisestä kohtaamisesta lähtien.

”Alusta saakka olemme kiinnittäneet huomiota siihen, etteivät he ole vain käymässä täällä vaan yhtä lailla osa kantaväestöä. Olemme kustantaneet halukkaille suomen kielen opetusta 1−2 kertaa viikossa ja esitelleet heille Keuruun kunnan palveluja ja vapaa-ajan toimintaa. Olemme halunneet auttaa ulkomaalaisia parhaalla mahdollisella tavalla, jotta he kotoutuisivat mahdollisimman jouhevasti”, Lehti kuvailee.

POSITIIVINEN mielikuva HT Laserista onkin kiirinyt kauas – eikä vähempää siksi, että yrityksessä huolehditaan turvallisista ja toimivista työskentelyolosuhteista. Kun yritys kansainvälistyy vauhdilla, se vaatii myös koko työyhteisöltä avarakatseisuutta ja rohkeaa asennetta.

Silti ennakkoluuloilta ei voi aina täysin välttyä. HT Laserin työyhteisöön uudet työntekijät ovat kuitenkin sopeutuneet sujuvasti.

”Eri kulttuurit ovat törmänneet harvinaisen vähän yhteen kansainvälistymisen myötä. HT Laser on edelleen kaikkien yhteinen työpaikka, ja meillä on yksi tasa-arvoperiaate. Kansainvälinen henkilöstö on meille kasvun tae”, Lehti toteaa.

Vaikka HT Laser on hyödyntänyt vuokratyöfirmoja osaajien rekrytoimisessa kansainvälisiltä markkinoilta, myös jo Suomeen tulleiden ulkomaalaisten osaajien viidakkorumpu on laulanut iloisesti niissä kohdemaissa, joista he ovat tulleet.

”Kun osaajat ovat viihtyneet meillä, olemme saaneet heidän kauttaan hyviä referenssejä. Moni uusimmista tulijoista on jo vakinaistettu osaksi kantahenkilökuntaa, ja heidän perheensäkin ovat tulleet Suomeen”, Lehti kertoo.

HT Laser alansa pioneerina

HT Laser palkittiin menestyksekkäästä yritystoiminnastaan vuoden 2018 Maakunnallisella Yrittäjäpalkinnolla tammikuussa. Yritys on toiminut pitkän linjan pioneerina ja tuonut muun muassa laser- ja vesisuihkuleikkausta Suomeen.

Yritys on raivannut tietä alansa teknologisen kehityksen kärjessä ja luonut uusia valmistusteknologioita toimialalle, mikä on vaatinut merkittäviä investointeja ja tiivistä yhteistyötä tutkimus- ja oppilaitosten kanssa.

”Saimme Keuruulle ensimmäisen metallien 3D-tulostimen syksyllä. Tärkeän laiteinvestoinnin ansiosta pystymme tarjoamaan asiakkaillemme uusia ratkaisuja ja vahvistamaan näin heidän kilpailukykyään”, Lehti kertoo.

HT Laserilla uskotaan, että metallialan kärkiosaaminen löytyy vastaisuudessakin Suomesta. Alan mielikuvaa on kuitenkin kirkastettava.

”Jatkamme edelleen tiivistä yhteistyötä maakunnan oppilaitosten kanssa ja palkkaamme paikallisten osaajien lisäksi myös kansainvälistä työvoimaa. Ohjaamalla opinnäytetöitä ja tukemalla nuorten harjoittelumahdollisuuksia takaamme sen, että ala säilyy elinvoimaisena myös tulevaisuudessa”, Lehti vakuuttaa.