Keskisuomalainen huippuosaaminen niin teknologiateollisuuden, maa- ja metsäteollisuuden, kaupan, palvelun kuin matkailun aloilta on nostanut Keski-Suomen talouden jatkuvaan kasvuun. Tässä Keski-Suomen elinkeinoelämän 100-vuotisjuhlajulkaisussa nostetaan esille keskisuomalaisia menestystarinoita ja juhlistetaan maakunnan menestystä.

Yritysten, oppilaitosten ja kunnallisten toimijoiden tarinat nivoutuvat julkaisussa yhteen ja muodostavat lukijalle hienon kokonaiskuvan Keski-Suomessa toimivasta aktiivisesta verkostosta.

Tämä juhlateos on julkaistu painettuna versiona suomeksi ja englanniksi. Alta voit lukea ja jakaa teoksen sisältöjä suoraan verkosta. Antoisia lukuhetkiä!

Sana kasvun filosofiasta

Keski-Suomen alue on vuosien saatossa kasvanut ja kehittynyt huimaa vauhtia. Jyväskylän seudulla ja maakunnassa on tällä hetkellä positiivinen tunnelma, ja vaikka haasteita löytyy eri puolilta maakuntaa, jokaisella alueella on myös omat vahvuutensa.
Keski-Suomesta ei löydy yhtä kärkialaa, vaan maakunnan yrityskenttä muotoutuu monista eri alojen toimijoista. Tätä ei pidä nähdä heikkoutena, päinvastoin. Meidän keskisuomalaisten tulee olla ylpeitä hyvin laveasta ja monipuolisesta osaamisestamme!

Tässä Kasvun maakunta -nimeä kantavassa Keski-Suomen elinkeinoelämän 100-vuotisjuhlajulkaisussa nostammekin esiin merkittävien keskisuomalaisten toimijoiden tarinoita ja juhlistamme maakunnan menestystä. Yritysten, oppilaitosten ja kunnallisten toimijoiden tarinat nivoutuvat yhteen ja muodostavat lukijalle hienon kokonaiskuvan Keski-Suomessa toimivasta aktiivisesta verkostosta.


Kauppakamari on yhtä kuin sen jäsenet

Jo vuodesta 1930 itsenäisenä kauppakamarina toiminut Keski-Suomen kauppakamari on ollut merkittävä vaikuttaja Keski-Suomen kehittämisessä. Keskisuomalaisten yritysten ja maakunnan yrityskentän hyväksi on tehty määrätietoisesti töitä, minkä tulokset näkyvät nyt maakunnan poikkeuksellisessa kasvussa. Kauppakamarin kannatteleva voima on sen jäsenyrityksistä muodostuva verkosto, joka katsoo rohkeasti tulevaisuuteen ja luo uusia menestyksekkäitä toimintatapoja.

Lue lisää

Jämsä katsoo pitkälle tulevaisuuteen

​JÄMSEK OY on Jämsän kaupungin kehittämisyhtiö, joka tekee alueellista kehittämis- ja verkostotyötä sekä edunvalvontaa edistääkseen yritysten menestymisen edellytyksiä Jämsässä. Sijoittumispalveluissa yrityksille etsitään sopivat toimitilat, autetaan henkilöstön hankinnassa ja haetaan yhteistyökumppaneita. Vuosittain järjestetään useita kasvua, kehittämistä ja paikallista elinvoimaa tukevia yritystilaisuuksia.

Lue lisää

Saarijärven SSYP Kehitys haluaa olla yrittäjän rinnalla ensiaskeleista lähtien

SSYP Kehitys Oy on saarijärveläisten yrittäjien kumppani, joka auttaa aloittavia yrittäjiä, tukee
yritysten kehitystä ja tiedottaa saarijärveläisestä osaamisesta. Kehitysyhtiö haluaa olla yrittäjän rinnalla aivan alkumetreistä asti ja tukea paikallisia yrityksiä myös liiketoiminnan kehittämisessä ja kansainvälistymisessä.

Lue lisää


Karstulanseutu Oy kehittää kokoaan suurempaa Karstulan aluetta

​KEHITTÄMISYHTIÖ KARSTULANSEUTU edistää elinkeinoelämää ja sen toimintaympäristöä 150-vuotiaan Karstulan kunnan alueella palvellen kaikkien toimialojen yrityksiä niiden elinkaaren eri vaiheissa. Yritysneuvontapalveluiden lisäksi kehittämisyhtiö huolehtii Karstulan kunnan toimintaympäristön kehittämisestä, elinvoimapalveluista ja matkailun markkinoinnista.

Lue lisää

Keulink Oy - kehittäjäkumppani yrityksen koko elinkaarelle​

​​VUONNA 1998 PERUSTETTU KEULINK OY on Keuruun kaupungin, Multian kunnan, yli 20 paikallisen yrityksen ja Keurusseudun Yrittäjät ry:n omistama alueellinen kehittämisyhtiö. Sen ammattitaitoinen henkilöstö työskentelee tavoitteellisesti kasvun, työpaikkojen, yritystoiminnan ja yhteistyön edistämiseksi. Toiminnan lähtökohtana ovat paikallisen elinkeinoelämän ja yritysten tarpeet, joita kehittämisyhtiö kartoittaa aktiivisesti.

Lue lisää

Maailmanluokan mahdollisuuksia Äänekoskella - silta maaseudun ja kaupungin välillä

​VUONNA 2003 PERUSTETTU ÄÄNESEUDUN KEHITYS OY oli vuoden 2016 loppuun asti Äänekosken ja Konneveden yhteinen kehittämisyhtiö. Vuoden 2017 alusta yhtiön on omistanut Äänekosken kaupunki ja toimintoja on siirretty Äänekosken kaupungin elinvoimayksikköön. Kehitysyhtiön vastuulle on jäänyt erilaisten kehittämishankkeiden hallinta.

Lue lisää


Witas Oy:ssa on kyse yhdessä tekemisestä - resursseja löytyy myös suurten ja vaikeiden asioiden hoitamiseen

​WITAS OY on tehnyt töitä jo 13 vuotta Kinnulan, Kivijärven, Pihtiputaan ja Viitasaaren alueilla toimivien yritysten eteen. Kuntien vuonna 2004 perustama kehittämisyhtiö palvelee yrittäjiä sekä yrittäjäksi aikovia kaikissa yrityksen elinkaaren vaiheissa.

Lue lisää

Maakunnan kehittäjä rakentaa aktiivisia yhteistyöverkostoja Keski-Suomessa

​Keski-Suomen liitto on maakunnan aluekehitysviranomainen, jonka ydintehtävä on maakunnan kehittäminen. Menestyvällä, uusiutuvalla ja kansainvälisellä yrittäjyydellä on suuri rooli maakunnalle, ja kehittämistyötä tehdään erityisesti rakentamalla verkostoja yritysten välille. Verkostomainen työskentely poikkeaa hierarkkisesta toiminnasta, ja liiton tavoitteena onkin luoda ketterää yhteistyötä Keski-Suomeen.

Lue lisää

Aivan uudenlaisten teknologisten kysymysten äärellä

​VTT:n laboratorioissa ja tutkimushalleissa Jyväsjärven kauniissa maisemissa tehdään työtä, joka saattaa synnyttää suuren teknologisen murroksen. Juuri nyt VTT:llä kehitetään kuumeisesti uusia kuitutuotteita ja investoidaan voimakkaasti kuitututkimusympäristön kehittämiseen. Esimerkiksi muovien korvaaminen kokonaan biopohjaisilla raaka-aineilla on lähempänä kuin arvaammekaan. Myös hiilidioksidin hyötykäytön tutkimukseen panostetaan.

Lue lisää


Maakunnan menestys tarkoittaa menestystä myös Keskimaalle

​Osuuskauppa Keskimaa on suurin keskisuomalainen yritys, joka tarjoaa palveluita yli 100 toimipaikassa. Keskimaan toimintaa leimaa halu olla olemassa asiakasomistajiaan varten ja luoda hyvinvointia koko maakunnan alueella. Vähittäiskaupan lisäksi osuuskauppa on aktiivisesti mukana tukemassa erilaista järjestötoimintaa ja hankkeita, joissa tuetaan nuorisotoimintaa Keski-Suomen alueella.

Lue lisää

OP Keski-Suomi elää ja hengittää keskisuomalaista ilmaa

​Kun Keski-Suomi kasvaa, OP kasvaa mukana. Paikallinen pankki on perustamisestaan asti toiminut vaikuttavana rahoittajana maakunnan rakentamisessa, ja tällä hetkellä pankin asiakkaiden rahoitukset, talletukset ja sijoitukset ovat Keski-Suomessa yhteensä lähes 5 miljardia euroa. Menestyksen avaimia ovat olleet pankkipalveluiden luominen asiakkaiden tarpeiden ympärille ja yhdessä toimiminen myös päätöksenteossa.​

Lue lisää

Rautpohja - globaalisti paperi- ja kartonkikoneiden koti

​Valmetin pian 80-vuotias tehdas on Jyväskylän Rautpohjassa monelle jyväskyläläiselle tuttu näky. Harva kuitenkaan tietää, että Rautpohjan porttien takana suunnitellaan ja valmistetaan ainoastaan Jyväskylästä saatavia kartonki- ja paperikoneiden pääkomponentteja, kuten perälaatikoita ja erikoisteloja. Maailman kaikesta paperista 40 % tehdään Valmetin koneilla, joista suuressa osassa on välttämättömiä, Jyväskylässä valmistettuja komponentteja. Valmet Rautpohja on ainutlaatuinen yhdistelmä prosessiteknologiaa, automaatiota ja palveluita sellu-, paperi- ja energiateollisuudelle ympäri maailmaa.

Lue lisää


Houkuttelevuuden lisääminen on ELY-keskuksen ykkösprioriteetti

Ratkaisukeskeisyys on Keski-Suomen ELY-keskuksen toiminnassa tärkeintä. Muutoksiin pyritään aina reagoimaan niin nopeasti kuin lainsäädännön puitteissa on mahdollista.​

Lue lisää

Vahva maakuntalehti tukee alueensa menestystä

Erityisesti sanomalehtitalona tunnettu Keskisuomalainen Oyj on kasvanut maakuntalehdestä valtakunnallisesti toimivaksi mediataloksi. Menestyvä konserni haluaa toimia tavallisen ihmisen tukena ja maakunnan hyvinvoinnin edistäjänä.

Lue lisää

Maailmanluokan designia Suolahdesta

Suolahtelainen Valtra on Pohjoismaiden johtava maataloustraktoreiden valmistaja, jonka designista palkitut traktorit ovat päässeet edustamaan Cannesin elokuvajuhlille asti. Valtra on ollut Pohjoismaiden suosituin merkki 1980-luvulta asti. Traktoreissa yhdistyvät upeasti insinööriosaaminen ja muotoilu, minkä ansiosta ne on valittu maailman parhaiksi jo kolmena vuotena peräkkäin.

Lue lisää


Satoja tapahtumia, huipputeknologiaa ja muinaismuistoalueita - tätä kaikkea on Jämsä

Jämsän seudulla järjestetään satoja erilaisia tapahtumia, jotka tuovat seudulle toistasataa tuhatta matkailijaa vuosittain. Vahva metsäteollisuus ja ilmailuteollisuuden huippuosaaminen ovat tehneet Jämsää tunnetuksi vuosikymmenet. Kaupungin vesireittien varsilta löytyy myös muinaismuistoalueita, ja Jämsä onkin ollut historiallinen kaupankäynnin solmukohta jo ennen teollistumisen aikoja.

Lue lisää

Himos kasvaa vuosi vuodelta

Eteläisen Suomen suurin majoitus- ja ohjelmapalveluja tarjoava yritys HimosLomat Oy on kehittänyt Himoksen aluetta jo vuodesta 1989. Pitkäjänteisellä työllä alueesta on vuosien saatossa muodostunut matkailukohde, jonka palveluja käyttää noin 340 000 asiakasta vuosittain.

Lue lisää

Tukea kasvuyrityksille ja joustavia ratkaisuja henkilöstöasiakkaille

Monipuolisia pankkipalveluja tarjoava Nordea on pohjoismainen pankkikonserni, joka palvelee asiakkaitaan paikallisesti myös Jyväskylässä. Vaikka koko konsernilla on toimintaa Suomen lisäksi Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa, on Nordealla pankkialan kilpailusta huolimatta vakiintunut asiakaskunta Keski-Suomessa.

Lue lisää


Kierrätyskartonkia maailman kenkäteollisuuden tarpeisiin

Elämänsä aikana ihminen kuluttaa lukuisan määrän kenkäpareja. Harva kuitenkaan tietää, mistä tavallinen kävelykenkä todella koostuu. Vaajakoskella sijaitseva Hikinoro Oy on puhtaasti kotimainen vientiyritys, joka toimittaa ympäri maailman selluloosapohjaista kartonkimateriaalia kenkien sisärakenteiden valmistusta varten.

Lue lisää

Sukupolvenvaihdoksessa maansiirtoalan konkarin prioriteeteiksi nousivat työhyvinvointi ja ympäristöarvot

Kaivinkone ja Maansiirto Rikamat Oy:ssä tehtiin hiljattain jo yrityksen toinen sukupolvenvaihdos isältä pojalle. Sen yhteydessä Rikamat Oy:n toimintamalleja nykyaikaistettiin rohkeasti.

Lue lisää

Puhtaan sisäilman edelläkävijä

Tiesitkö, että sisäilman huono laatu on yksi merkittävimmistä allergioita lisäävistä tekijöistä? Ihminen käyttää vuorokaudessa 15 000 litraa ilmaa, ja kun sisätiloissa vietetään nykyään pitkiä aikoja, sisäilman puhtaus on erityisen tärkeää.

Lue lisää


Maukkaiden elämyksien puolesta – Elonen on leiponut makuelämyksiä kuluttajan arkeen ja juhlaan jo 50 vuoden ajan

Elosen leipomo on yli puoli vuosisataa kestäneen historiansa aikana ehtinyt nähdä yhteiskunnan murroksen monta kertaa. Niin työtavat kuin -välineetkin ovat aivan toisesta maailmasta nykyään kuin vuonna 1966, jolloin leipomo perustettiin. Vaikka kikat ja konstit ovat muuttuneet ja tuotevalikoima moninkertaistunut, yksi asia on ja pysyy – vain paras mahdollinen lopputulos on riittävän hyvä.​

Lue lisää

Taipaleella asiakkaan puolesta

Elosen leipomo on yli puoli vuosisataa kestäneen historiansa aikana ehtinyt nähdä yhteiskunnan murroksen monta kertaa. Niin työtavat kuin -välineetkin ovat aivan toisesta maailmasta nykyään kuin vuonna 1966, jolloin leipomo perustettiin. Vaikka kikat ja konstit ovat muuttuneet ja tuotevalikoima moninkertaistunut, yksi asia on ja pysyy – vain paras mahdollinen lopputulos on riittävän hyvä.​

Lue lisää

HB-betoniteollisuus valaa kasvunsa sijoittamalla tulevaisuuteen

​Keskisuomalaisessa kaupunkikuvassa HB-Betoniteollisuuden tuotteet näkyvät niin omakotitalojen pihoissa kuin suurissa infrahankkeissakin, kuten uuden keskussairaalan työmaalla.

Lue lisää


Erityinen painoyhteisö luo niin yrityksille kuin asiakkaille hyödyllistä synergiaa

Keuruun kauniissa maaseutumaisemissa sijaitsee yksi Suomen vaikuttavimmista painotaloista. Otavan 1950-luvun alussa rakennuttama, nykyään valtakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö on koti viidelle perheyritykselle, jotka muodostavat ainutlaatuisen painoyhteisön.

Lue lisää

Puunkorjuu on työtä, joka ei karkaa ulkomaille

Metsäteollisuudessa kaikki saa alkunsa metsästä, ja puunkorjuun alalla tulevaisuus näyttääkin valoisalta. Kokonaisvaltaista puunkorjuun palvelua tarjoava Metsä-Multia Oy on viidessätoista vuodessa lähes kymmenkertaistanut kapasiteettinsa, ja palkittu yritys uskoo uusien puualan investointien tuovan lisää kasvun mahdollisuuksia.

Lue lisää

Takaisin luontoon

​Sisäilman luonnolliseen puhdistamiseen erikoistunut Naava tehostaa teknologian avulla luonnon omia mekanismeja. Tavoitteena on ihmiselle luontaisen elinympäristön luominen sisätiloihin. Keski-Suomen kauniissa maisemissa syntynyt Naava on levittänyt juuristoaan maailmalle muun muassa joukkorahoituksen avulla.

Lue lisää


Johtamalla muutetaan maailmaa

Nöyrä mutta kunnianhimoinen asenne palkitsee liike-elämässä. Jyväskylästä ponnistanut Nordic Business Forum on kasvanut kymmenessä vuodessa määrätietoisesti, ja tapahtuma tavoittelee jo maailman johtavan liike-elämän konferenssin titteliä.

Lue lisää

Erikoismaidolla kasvuun

Vaikka maidon kulutus on vähentynyt trendinomaisesti uusien ruokailutottumusten mullistaessa elintarvikemarkkinoita, Valio Oy Jyväskylän meijeri on kasvattanut tuotantoaan 2000-luvulla yli kaksinkertaiseksi. Meijerillä on pitkä historia Jyväskylässä, ja pienestä maidon jalostajasta on kasvanut erikoismaitojen edelläkävijä, jonka tuotantoa viedään kaikkialle Suomeen ja osaan Pohjoismaita.

Lue lisää

Yritys, joka keksi pyörän uudelleen

Jyväskyläläisen Sleipner Finland Oy:n kaivoskoneiden siirtojärjestelmä on puhtaasti omintakeinen innovaatio. Nopeasti kasvavan yrityksen laitteita käytetään nykyään niin kalkkikivikaivoksilla Keski-Euroopassa, Australian kuivassa kuumuudessa, Andien vuoristossa kuin Keski-Afrikan tropiikissakin.

Lue lisää


Tieteellä kilpaurheilun huipulle

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU on tehnyt tiedettä suomalaisen urheilun hyväksi vuodesta 1991 ja on nykyään maamme johtava soveltavan urheilututkimuksen keskus. Maamme pieni koko on tuonut haasteita suomalaisen urheilun menestykseen, mutta mitä ei saavuteta määrällä, paikataan kekseliäisyydellä ja luovuudella. Matkan varrella KIHU on tuottanut uusia urheilukeksintöjä aina alppimajoista keihästykkeihin ja tehnyt tärkeää tutkimusta urheilijoiden terveydenhuollossa.​

Lue lisää

Peltitynnyreistä tienhoidon markkinajohtajaksi

Arctic Machine Oy on suomalaiseen laatuun panostava perheyhtiö, joka on perustamisvuotensa 1981 jälkeen kasvanut nopeasti kansainvälisesti toimivaksi menestyjäksi. Tällä hetkellä maailmallakin tunnetun yrityksen valmistamat laitteet hoitavat teitä yli 12 maassa, ja yritys on kotimaassa alansa markkinajohtaja.

Lue lisää

Teknologia, joka opettaa inhimillisyyttä

Firstbeatin toimitusjohtajan ja perustajajäsenen Joni Kettusen mukaan sydämen sykevälin vaihtelu muodostaa ikkunan kehon toimintaan. Sykevälianalyysin markkinoille tuonut jyväskyläläisyritys on kasvanut 15 vuodessa maailmanluokan menestystarinaksi, jonka teknologiaa löytyy esimerkiksi Samsungin, Garminin ja Suunnon laitteista.

Lue lisää


Kilpailuvalttina asiakkaiden tarpeiden ymmärtäminen

Vuonna 2002 perustettu Komas Oy kasvatti ensimmäisen kuuden vuotensa aikana liikevaihtonsa 20-kertaiseksi ja laajensi henkilöstönsä 12-kertaiseksi. Keski-Suomen Yrittäjien palkitseman yrityksen juuret ovat puolustusvälineteollisuudessa, ja yrityksen historia juontaa Valmetin ja Patrian kautta Jyväskylän Kivääritehtaalle aina vuoteen 1925. Nopeasti ympäri Suomen ja rajojen ulkopuolellekin laajentunut Komas kotiutui vuonna 2013 uudelleen Jyväskylään ja muodostaa nyt oman vahvan alueellisen kokonaisuutensa Keski-Suomessa, Pohjanmaalla sekä Sastamalassa.

Lue lisää

Viisas investointi on kylpylähotellin menestyksen avain

Vuonna 1974 vanhan lastenkodin paikalle Peurunkajärven rantaan nousi allas- ja liikuntakupoli. Sotaveteraanien voimin rakennetun Peurungan menneisyys on ollut vaiheikas, mutta suurimmat muutokset kylpylähotelli on kokenut 2000-luvulla. Peurunkaan on vuoden 2006 jälkeen investoitu 35 miljoonaa euroa, ja kylpylähotelli on kasvanut elinvoimaiseksi matkailukeskukseksi.

Lue lisää

Innovatiivisia ratkaisuja jokaiseen kotiin

Rakentamiseen ja sisustamiseen keskittyvä Pisla Group Oy palvelee rautakauppoja ja tavarataloja Suomessa ja kansainvälisesti. Pienrautatuotteiden lisäksi valikoimasta löytyy tuotteita muun muassa kylpyhuoneen ja saunan tarpeisiin. Laaja tuotevalikoima ja toimitusvarmuus ovat siivittäneet viitasaarelaisen yrityksen yhdeksi alansa kärkitoimijoista koko Itämeren alueella.

Lue lisää


Pelastusajoneuvojen aatelia

Saurus Oy on arvostettu palo- ja pelastusajoneuvojen suunnittelija ja valmistaja. Keski-Suomessa valmistettujen ajoneuvojen avulla pelastajat tekevät työtään päivittäin eri puolilla maailmaa.

Lue lisää

Kotimaista bioenergiaa Suomen luonnosta

Maamme metsät tarjoavat raaka-aineita elintärkeään lämmön- ja sähköntuotantoon. Vapo on bioenergia-alan yritys, joka arvostaa suomalaista luontoa tuottamalla energiaa kotimaisesta puusta ja turpeesta erityisesti teollisuuden, kuntien ja energia-alan yritysten tarpeisiin.

Lue lisää

Retkeilyvarusteiden moniosaaja

Vaativiin retkeilyolosuhteisiin erikoistunut Finn-Savotta on karstulalainen perheyritys, joka tunnetaan ennen kaikkea perinteisistä putkirinkoistaan. Yrityksen osaamista edustavat erikoiskantolaitteet ja -majoitteet, joista tehdään kestäviä panostamalla tekniseen ompeluun, kantoergonomiaan, alumiiniosaamiseen sekä materiaali- ja rakennetuntemukseen.

Lue lisää


Moventaksella syvä tekninen osaaminen muutetaan tulevaisuuden cleantech-tuotteiksi

Kansainvälisestä menestyksestään ja cleantech-osaamisestaan palkittu Moventas tekee vaativaa työtä tuuliturbiinivaihteiden suunnittelun ja tuotannon parissa. Yrityksen asiakkaat ovat merkittäviä kansainvälisiä tuuliturbiinivalmistajia sekä sähköyhtiöitä, ja kysyntä tuotteille on maailmalla suuri. Nyt yritys tekee 17 miljoonan euron investoinnin Jyväskylässä lisätäkseen tuotantokapasiteettiaan, mikä mahdollistaa kasvavaan kysyntään vastaamisen ja tuo maakuntaan uusia työpaikkoja.

Lue lisää

Tulevaisuuden sairaala Nova rakennetaan potilaiden tarpeiden ympärille

Uuden Keski-Suomen sairaalan peruskivi muurattiin Jyväskylässä helmikuussa 2017. Kyseessä on maakunnan historian suurin julkinen investointi ja maamme ensimmäinen täysin uusi sairaala sitten 1950-luvun. Urakan toteuttajaksi on valittu maan johtavaksi sairaalahankkeiden tekijäksi profiloitunut projektiurakoitsija SRV. Kukkumäkeen sijoittuva uusi keskussairaala on massiivinen ja merkittävä hanke niin rakentamisen vaativuuden kuin maakunnan hyvinvoinnin näkökulmasta.

Lue lisää

Jyväskylän kasvu tulee osaamisesta - nyt on mahdollisuuksia rohkeisiin siirtoihin

Ensimmäisen suomenkielisen lyseon ja opettajaseminaarin kotikaupunki Jyväskylä sai aikoinaan lempinimekseen Suomen Ateena. Viime vuosina vahva yliopistokaupunki on niittänyt mainetta myös hurjalla talouskasvulla ja menestyvillä yrittäjyystarinoilla. Jyväskylän kaupungin elinkeino- ja työllisyyspalvelujen johtaja Anne Sandelin uskoo, että Jyväskylän nykyinen kasvu on peräisin nimenomaan osaamisesta.

Lue lisää


Hongan helmassa on hyvä asua

Honkarakenne Oyj valmistaa laadukkaita, ekologisia ja terveellisiä omakoti- ja vapaa-ajan asuntoja sekä julkisia rakennuksia suomalaisesta massiivipuusta. Vuonna 1958 perustettu yritys on toimittanut lähes 85 000 rakennusta yli 50 maahan.

Lue lisää

Keskisuomalaista kuulonsuojausta

​Silenta Group Oy on erikoistunut valmistamaan kuulonsuojaimia sekä muita työturvallisuuden kannalta keskeisiä viestintäkuulonsuojaimia. Vaativaan ammattikäyttöön suunnitellut suojaimet ovat pitkän kehitystyön tulos, sillä nykyään maailman johtavien kuulonsuojainvalmistajien joukkoon lukeutuva Silenta aloitti alalla jo vuonna 1962.

Lue lisää

Monialaista osaamista elinkeinoelämän polttoaineeksi

Kansainvälisesti tunnustettu Jyväskylän ammattikorkeakoulu (JAMK) on profiloitunut oppilaitoksena, joka tarjoaa laadukasta koulutusta tuhansille eri alojen opiskelijoille vuosittain. Uuden sukupolven korkeakoulussa opiskellaan monialaisissa opiskelijaryhmissä, kokeillaan ennakkoluulottomasti erilaisia oppimismetodeja ja rohkaistaan kokeilemaan uutta.

Lue lisää


Korkeatasoista koulutusvientiä maailmalle

​Suomalaista koulutusjärjestelmää arvostetaan niin kotimaassa kuin ulkomailla. Koulutuksen kehittämiseen ja oppimiseen keskittyvä EduCluster Finland on asiantuntijaorganisaatio, joka suunnittelee ja toteuttaa monipuolisia koulutuspalveluja ympäri maailmaa.

Lue lisää

Paytrail huolehtii verkkomaksun positiivisesta tunnelmasta

Ensimmäisinä vuosinaan verkkokaupan alalla toimiva Paytrail vähintään tuplasi liikevaihtonsa vuosittain. Voimakkaasti kasvavan yrityksen menestys lähtee henkilöstön hyvinvoinnin huomioimisesta ja kollegojen auttamisesta. Samalla tavalla kohdellaan myös asiakkaita.

Lue lisää

Kuljetusliike ei jää paikoilleen bisneksessäkään

Silvastin nimi on tunnettu jo vuodesta 1971, jolloin Jukka Silvasti perusti erikoiskuljetuksiin keskittyvän kuljetusyrityksen. Jukan poika Ville aloitti uransa erikoiskuljettamisen parissa oman nimensä alla vuonna 2002, ja kansainvälistymisen ansiosta yrityksen liikevaihto on nykyään 20 miljoonan euron luokkaa. Nyt kasvua odotetaan erityisesti uusiutuvasta energiasta.

Lue lisää


Suussasulavia herkkuja makeannälkään

Paatuneimmankin herkkusuun hymy on herkässä marketin makeishyllyllä, kun kohdalle osuu Pandan suklaalevy tai lakritsipussi. Sympaattisen makeisyrityksen tuotteet ovat tarjonneet herkullisia ratkaisuja makeanhimoon jo vuosikymmenten ajan.

Lue lisää

Gradia uudistaa oppimista ja työelämää

Osaavan työvoiman saatavuus on tärkeimpiä yrityksen kotipaikan valintakriteereitä ja menestystekijöitä. Vetovoimainen ammatillinen koulutus onkin avainasemassa maakunnan menestyksessä. Koulutuskuntayhtymä uudistaa nyt voimakkaasti toimintaansa.

Lue lisää

Yliopiston tehtävä on muuttaa maailmaa

Jyväskylän yliopiston pitkä historia juontaa vuonna 1863 perustettuun Suomen ensimmäiseen suomenkieliseen opettajankoulutusseminaariin. Vuosien mittaan siitä on kehittynyt kansainvälisesti merkittävä monialainen yliopisto, joka tunnetaan laadukkaan opettajankoulutuksen lisäksi myös muun muassa hiukkaskiihdyttimestään ja maan ainoasta liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

Lue lisää


Laukaan vetovoiman tekevät sijainti ja ihmisläheinen kuntapolitiikka

Laukaan päätöksenteossa kuullaan asukkaiden toiveita ja mielipiteitä.
​Päätöksenteossa laukaalainen tapa on, että järjen lisäksi pelissä on myös sydän.

Lue lisää

Landis+Gyr löysi kodin kansainväliselle tuotekehitykselle Jyväskylästä

Sveitsiläislähtöinen Landis+Gyr on perustanut Jyväskylään yhden globaaleista tuotekehityksen tukikohdistaan. Modernin yksikön osaamista viedään yrityksen muihin toimipisteisiin ympäri maailman.

Lue lisää

Tulevaisuuden biolämpö syntyy jätteestä

Saarijärvellä valmistetaan biokattiloita, jotka lämmittävät koteja ja tuottavat prosessilämpöä niin kotimaassa kuin muualla Euroopassa. Erityisesti vientiin keskittynyt Ariterm on alansa markkinajohtaja Pohjoismaissa ja Englannissa. Tällä hetkellä vahva kasvualue on kierrätyspuu, jonka polttamiseen yritys on kehittänyt ainutlaatuista tekniikkaa.

Lue lisää


Betonialan veteraani tuntee toimintaympäristönsä

Betset on yksi niistä harvoista yrityksistä, jotka Suomessa pystyvät jatkuvaan kasvuun. Maatalon pihasta alkunsa saanut yritys on nyt yksi Suomen suurimmista betonialan perheyrityksistä, ja 84 miljoonan euron liikevaihtoon haetaan aktiivisesti kasvua tulevinakin vuosina.

Lue lisää

Kaupallinen lentoasema on kasvukeskuksen elinehto

Jyväskylän lentoasemalla on niin kaupallista kuin Ilmavoimienkin toimintaa. Ilman kaupallista lentoasemaa riski pudota pois maailmankartalta on niin suuri, että sitä ei ole varaa ottaa.

Lue lisää

Ammattiopisto Poke mukautuu ketterästi työelämän tarpeisiin

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto kehittää toimintaansa ja kasvaa alueellisen kehityksen luoman tarpeen mukaan. Metsätalous on alueen merkittävin työllistäjä, etenkin uuden biotehtaan myötä. Siksi myös ammattiopistossa panostetaan nyt paljon metsätalouden tulevien ammattilaisten kouluttamiseen.

Lue lisää


Maailman ensimmäinen uuden sukupolven biotuotetehdas valmistui Äänekoskelle

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto kehittää toimintaansa ja kasvaa alueellisen kehityksen luoman tarpeen mukaan. Metsätalous on alueen merkittävin työllistäjä, etenkin uuden biotehtaan myötä. Siksi myös ammattiopistossa panostetaan nyt paljon metsätalouden tulevien ammattilaisten kouluttamiseen.

Lue lisää

Moderni ja vahva teollisuuskaupunki Suomen sydämessä

Valtatie 4:n varrella, noin 40 kilometrin päässä Jyväskylästä sijaitseva Äänekoski tunnetaan erityisesti vahvana teollisuuspaikkakuntana. Vesistöjen ympäröimä kunta panostaa teollisuuden lisäksi voimakkaasti matkailun kehittämiseen ja haluaa osallistaa asukkaansa tulevaisuuden rakentamiseen.

Lue lisää

Toyotan rallin MM-sarjan auton koti on Puuppolassa

MM-rallia seuraa noin 700 miljoonaa ihmistä kaikkialla maailmassa. Menestyneitä suomalaisia – ja keskisuomalaisia – rallikuljettajia on lukuisia, joten sanonta maailman nopeimmasta kansasta ei ole aivan tuulesta temmattu.

Lue lisää


Tarinankerronnan vaikuttava asiantuntija

Kirjakaaren tarina alkoi alun perin halusta levittää tietoa Suomesta, suomalaisista ja suomalaisuudesta maapallon joka kolkkaan. Kirjakustantamona yli kymmenen vuotta sitten aloittanut yritys on viime aikoina kasvanut voimakkaasti ja keskittää jatkossa toimintaansa yhä tiukemmin yritystarinoiden ympärille. Palvelutarjonta on laajentunut yhteistyökumppaneille entuudestaan tutuista kustannus- ja painopalveluista yhä vahvemmin yritys- ja markkinointiviestinnän moniin muotoihin.

Lue lisääTämän julkaisun on toteuttanut Kirjakaari Oy.

www.kirjakaari.fi

Julkaisija: Keski-Suomen kauppakamari

Kirjoittajat: Päätoimittaja Mira-Maria Heinonen, toimittajat Nelli Miettinen, Emma Karki ja Antti Kekola

Graafinen suunnittelu ja taitto: Hanna Söderström, Pelismo Oy

Käännökset: Timo Aaltonen ja Karri Kaukinen, Apropos lingua Oy

Kustannuspalvelut: Kirjakaari Oy

Painopaikka: Otavan Kirjapaino Oy, Keuruu